Чорний і зелений чай – в чому різниця?

За результатами опитування, проведеного нещодавно одним з російських Інтернет-порталів, більше 30 відсотків опитаних упевнені, що чорний і зелений чай збирають з різних чайних кущів.З чаєм як напоєм в Європі познайомилися на самому початку XVII століття, але перші ботанічні описи чайного куща з’явилися в 1678 році. Голландський учений і мандрівник Вільгельм Райн, що довго прожив в Японії, написав книгу про екзотичні рослини, до числа яких увійшов чайний кущ. На прохання талановитого біолога Карла Ліннея в 1763 році перший “живий” чайний кущ потрапляє в Європу: його привозить на своєму кораблі шведський капітан Ексберг. Лінней проводить дослідження і першим класифікує чайний кущ. У Англії екзотична рослина потрапляє у ботанічний сад.

 

Після Ліннея європейські вчені заспокоїлися і до 1825 року вважали, що існує один вид чаю – китайський. У 1825 році російське дворянство полізло на Сенатську площу, а їх англійські колеги в джунглі індійської провінції Ассам. На відміну від перших, у других все склалося вдало, і вони виявили цілі зарості дикорослого чайного дерева. Зовнішній вигляд цих могутніх дерев (окремі екземпляри – до 20 м у висоту) настільки відрізнявся від традиційних уявлень про чайний кущ, що біологи того часу заявили про виявлення ще одного виду чаю : Thea assamica (Чай ассамський). І сьогодні в дикому вигляді чайні дерева зустрічаються в джунглях Бірми, В’єтнаму і Лаосу. Помилки про наявність у матінки природи декількох видів чаю проіснували більше століття. У 1933 році на 6-му Міжнародному ботанічному конгресі, що проходив в Амстердамі, ботаніки встановили: існує тільки один вид чайної рослини; його не варто виділяти в окреме сімейство (Theaceae (Чайні)); вважати чайний кущ – китайську камелію (Camellia sinensis) – одним з 24 різновидів камелій. Виробники чаю розрізняють три підтипи: китайський (висота кущів 1.5-2.5 м.), індійський (висота дерева 10-15 м.) і цейлонський (гібрид індійського і китайського).

 

Якщо рослина одна, то чому чайний напій виходить різним? Чому ціна на сухий чайний лист коливається від 7 гривен за кілограм (грузинський чай) до сотень і тисяч доларів за той же кілограм на елітні сорти китайського чаю? І врешті-решт, як в Індії примудряються збирати чай з 20-метрових дерев? Розпочну з останнього питання. Збирачки чаю в Індії проходять підготовку за програмою альпійських гірських стрільців, це і допомагає їм лазити по деревах… Жарт, звичайно. Насправді кущі підрізують до висоти, зручної для збирачки. Обрізання роблять регулярно раз в 1-3 місяці, інакше дерево дійсно може вирости до 15-20 метрів. На якість готового продукту впливають відразу декілька чинників, основні з яких – кліматичні умови, склад грунту, висота розташування чайної плантації, спосіб збору чайного листа і дотримання усіх технологічних вимог на чайній фабриці. Камелія китайська дуже любить тепле літо і осінь (середньодобова температура не нижче 20 градусів за Цельсієм) і відносно холодну зиму (середньодобова температура від 10 градусів тепла до 3 морозу). Обов’язковою вимогою є довгий світловий день з великою кількістю сонця, при недоліку якого смак чаю стає грубим і менш ароматним. Чайному кущу потрібні рихлі, вологі, добре дреновані грунти. Кращі чайні плантації розташовані на висоті 1500 метрів і вище: “сходинками” на гірських терасах, що дозволяє досягати оптимальної дренованої грунту. “Гірські чаї” значно ароматніші за рівнинні.

 

Найефективнішим способом збирання врожаю чайного листа залишається ручний. Праця збирачки дуже важка, за день вона збирає 30-35 кг свіжого листа, з якого на фабриці отримують близько 8 кг готового продукту (співвідношення 4: 1). Ручне складання вибіркове: для виробництва якісного чаю збирають тільки чайну флеш (брунька і 2-3 верхні листочки) . На виробництво білого чаю йде брунька, що тільки напіврозпустилася, – типса. Після складання лист потрапляє на чайну фабрику, і чим коротший шлях від неї до плантації, тим краще. Про виробництво чаю на фабриці ми поговоримо окремо.

Похожие статьи


Новий фірмовий відділ в ТРЦ «Космополіт»!

Шановні пані та панове! 18 вересня 2017 року відкривається новий торговий відділ «Світ чаю» у…

15.09.2017

Новий фірмовий відділ в ТРЦ «Ocean Plaza»!

Шановні пані та панове! 11 серпня 2017 року відкривається новий торговий відділ «Світ чаю» у…

07.08.2017

Новий фірмовий відділ в ТРЦ «Skymall»!

Шановні пані та панове! 1 серпня 2017 року відкрився новий торговий відділ «Світ чаю» у…

01.08.2017

Коментарі


Браво! Хоть кто-то ясно объяснил различия зеленого и черного чаев. А то как ни почитаешь, понять какой тебе чай нужен совершенно невозможно – мол все дело только в вашем вкусе, а так покупайте все.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *