Це пізнавально. Чому не варто пити пакетований чай…

Не зрозумійте нас неправильно – чорний чай ми любимо і поважаємо, і навіть п’ємо, буває. Пуери, улуни, зелені чаї – любимо і поважаємо. Але той шлак, що продають в пакетиках…

Чому не варто пити чай в пакетиках?

Все ще “тішитеся” такими зручними і швидкими чайними пакетиками? – Дуже навіть марно, людина, що поважає себе, не закидатиме у свій організм що завгодно. Сьогодні ми постараємося раз і назавжди відбити у читачів бажання купувати “сурогатний” чай і розкриємо усі секрети недобросовісних виробників.

З чого роблять пакетований чай?

Чай в пакетиках дає шахраям можливість нас обдурити, і помістити замість подрібненого якісного чаю чайний пил, тобто відходи чайного виробництва. У Індії і в Китаї ці відходи не використовують, їх купують недобросовісні виробники чаю. Ціна 10 кг чайної пилу – усього 10$, тобто собівартість упаковки такого чаю вимірюється копійками. У деяких чайних пакетиках можна виявити не лише пил, але і траву, тирсу та іншу нісенітницю (як кажуть у нас, “віник”).

Неозброєним оком вміст чайного пакетика проаналізувати непросто, але визначити підміну подрібненого чаю дешевим пилом все ж можна. Досить відкрити упаковку чаю і оцінити її чистоту – якщо бурий порошок просипається крізь пакетики і бруднить коробку, то вам доведеться “пригощатися” чайним пилом.

Навіть якщо коробка виявилася чистою, немає ніяких гарантій, що справжній подрібнений листовий чай не пережив термін своєї придатності (такого “товару” у світі є близько 20%, і частіше за все його фасують саме в пакетики). Прострочений чай не лише втрачає усі свої корисні властивості, але і містить афлатоксин – продукт життєдіяльності мікроскопічних грибків. Це дуже небезпечна для здоров’я речовина, яка у великих концентраціях викликає безповоротні ураження печінки.

Термін придатності чаю – 3 роки. На перший погляд, здається, що все просто: можна подивитися термін виготовлення на упаковці,додати три роки і порівняти з сьогоднішньою датою. Проте на упаковці вказується не час збору з плантацій, а дата розфасовки – при цьому саме чайне листя могло десятиліттями зберігатися в якому-небудь підвалі.

Як перевірити, чи можна пити куплений чай? Ціна ролі не грає – адже саме дорогі сорти чаю найчастіше підробляють. Співтовариство “Довідайся” радить подивитися на чай відразу після заварювання. Якщо після заварювання чаю на поверхні напою з’являється невелика пінка – чай свіжий, якщо немає – то його зібрали більше двох років тому. Зіпсований чай так само залишає після себе темний слід-осад на стінках чайника.

Декілька слів про барвники і ароматизатори.

Чому пакетики так швидко заварюються? Тому що дешевше купити чай низької якості (старе і грубе чайне листя, якщо пил), додати до нього барвник і видати за вищий сорт (наймолодші та ніжні листочки). Правда, в описі складу на упаковці барвники не вказуються. Виявити барвники в чаї легко  – достатньо опустити пакетик з чаєм в холодну воду. Якщо вона починає забарвлюватися (так само може помутніти вода), то це завдяки фарбі. Ще можна покласти часточку лимона – натуральний чай швидко посвітлішає.

“Фруктовий” та “квітковий” чай в пакетиках (та і листовий теж) часто містить забійну кількість ароматизаторів – ними виробник намагається приховати відсутність природного смаку і запаху чаю. Ці хімічні ароматизатори (“ідентичні натуральним”) в десятки разів дешевші та ще й до того ж сильніші за натуральні. А шматочки сушених фруктів (відходи іншого харчового виробництва) додають лише для того, щоб можна було вказати їх в складі.

Виробники харчових продуктів рідко вказують, які саме ароматизатори входять до складу продукту. І не випадково – адже синтетичні ароматизатори містять токсичні речовини, які сприяють зростанню ракових клітин, викликають порушення функцій печінки, змінюють обмін речовин. Ці ефекти проявляються не відразу, оскільки всіляка хімія любить спершу накопичитися в організмі, підірвати захисні сили організму, а вже потім завдати удару по усіх системах органів. Ось такі “чайні церемонії”!

Здрастуй, фтор?

Група учених на чолі з Майклом Уайтом з медичного коледжу при університеті Вашингтону з’ясувала, що вміст фтору в пакетованому чаї перевищений в рази. Вони провели експеримент, в ході якого заварили чай швидкого приготування десяти різних сортів, – для цього використовувалася вода, що не містить фтору взагалі. Вимір його рівня в готовому напої показав цифри до 6,5 частин з’єднань фтору на мільйон при нормі не більше 4 частин.

Науці давно відома здатність листя чаю накопичувати в собі фториди – і чим нижче сорт чаю, тим більше старе листя устигає їх “ввібрати”. Медики попереджають, що перевищення концентрації фтору в організмі викликає ущільнення кісткової тканини і підвищує її крихкість. Далі може розвинутися таке захворювання як флюороз скелета, яке супроводжується утворенням кісткових шпильок і зрощенням хребців, болями в кістково-суглобовій тканині, потемнінням зубної емалі і так далі

А що з папером?

Більшість чайних пакетиків зроблена з фільтрувального паперу (рідше з нейлону). Він виготовляється з целюлози і бавовни, але є одно “але”. Спробуйте насипати чай в паперову серветку і заварити її в кухлі: коли ви почнете розмішувати запарку, папір порветься і перетвориться на кашу. Чому ж тонкий і напівпрозорий пакетик залишається на подив міцним після довгого перебування у воді?

Річ у тому, що в абсолютній більшості випадківфільтрувальний папір піддається просоченню спеціальними синтетичними смолами, розчиненими в спирті або ацетоні. Після просочення фільтрувальний папір набуває додаткової стійкості до механічних, термічних і кліматичних дій: паперові волокна виявляються міцно пов’язаними в місці перехрещення, і не страшні їм ні енергійні помішування ложкою, ні лимонний сік, ні інші агресивні дії.

Тому якщо ви хочете бути здоровим та підтримувати імідж успішної і думаючої людини, не піддайтеся спокусі заощадити дві-три хвилини за допомогою пакетика чаю. Навіть якщо ви завантажені роботою в офісі, ви цілком заслуговуєте випити справжній збадьорюючий напій з керамічної чашки, а не помиї з пластикової скляночки.

Похожие статьи


Новий фірмовий відділ в ТРЦ «Космополіт»!

Шановні пані та панове! 18 вересня 2017 року відкривається новий торговий відділ «Світ чаю» у…

15.09.2017

Новий фірмовий відділ в ТРЦ «Ocean Plaza»!

Шановні пані та панове! 11 серпня 2017 року відкривається новий торговий відділ «Світ чаю» у…

07.08.2017

Новий фірмовий відділ в ТРЦ «Skymall»!

Шановні пані та панове! 1 серпня 2017 року відкрився новий торговий відділ «Світ чаю» у…

01.08.2017

Коментарі


Поэтому не стоит выпивать более 5 чашек в день чая в пакетиках, а беременным и пожилым людям не более 3 чашек. Особенно усилить вредное воздействие пакетированного чая можно, если постоянно его заваривать в пластиковом стаканчике офисный вариант, или пить заваренный чай, который постоял несколько часов.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *