Пропонуємо прочитати за чашкою чаю чудовий твір знаменитого британського письменника і великого любителя чаю – Джорджа Оруелла

Есе Джорджа Оруелла «Чашка відмінного чаю».

«Пробуючи знайти рецепт заварки чаю в першій-ліпшій кухонної книзі, ви або не знайдете його зовсім, або в кращому випадку виявите кілька скупих рядків інструкцій, в яких немає жодної згадки про кілька суттєвих моменти.

Це цікаво, і не тільки тому, що чай є одним з оплотів цивілізації як у нашій країні, так і в Ірландії, Австралії та Нової Зеландії, але й тому, що кращий спосіб його заварки є предметом бурхливих дебатів.

Аналізуючи мій власний рецепт приготування бездоганного чаю, я виділяю не менше одинадцяти непорушних правил. Мабуть, два з них особливих розбіжностей не викличуть, але щонайменше чотири вельми і вельми спірні. Ось мої одинадцять правил, кожне з яких я вважаю золотим.

Насамперед, чай повинен бути індійським або цейлонським. Китайський чай володіє достоїнствами, якими за теперішніх часів не можна нехтувати, — він дешевий, і його можна пити без молока, але він недостатньо бадьорить. Від китайського чаю не відчуєш себе розумнішими, відважнішим або просто оптимістичнішим. Кожний, кому доводиться вдаватися до цих втішних слів — «чашка відмінного чаю», — безумовно, має на увазі чай індійський. По-друге, чай варто заварювати потрошку, тобто у заварному чайничку. Чай, заварений у великій ємності, зазвичай несмачний, а армійський чай, заварений в котлах, завжди віддає вапном і рушничним мастилом. Заварний чайничок повинен бути фарфоровий або фаянсовий. В срібних чайниках і чайниках британського металу чай заварюється гірше; і зовсім погано заварюється в емальованих, хоча в олов’яних (велика рідкість нині), як не дивно, настоюється дуже непогано. По-третє, чайник слід заздалегідь підігріти, але не споліскуючи, як це робиться зазвичай, гарячою водою, а потримавши на камінній полиці. По-четверте, чай має бути міцним. На повний по самі вінця чайник місткістю в одну кварту йде приблизно шість чайних ложечок з “верхом”. В період нормування продуктів це не сама легко здійсненна порада, але я переконаний, що одна чашка міцного чаю краще за двадцять чашок слабкого. Усі справжні поціновувачі не просто люблять міцний чай, але і з кожним роком люблять заварювати його все міцніше і міцніше, що знайшло відображення в рішенні про видачу додаткових раціонів чаю пенсіонерам за віком. По-п’яте, чай треба класти прямо в заварний чайник. Ніяких пакетиків і шовкових мішечків для чаю. У деяких країнах на чайник підвішується ситечко, щоб уловлювати чаїнки, що вважаються шкідливими, насправді ж чайний лист можна поглинати у будь-якій кількості без жодного збитку для здоров’я; якщо ж чай вільно не плаває в чайнику, він ніколи толком не завариться. По-шосте, потрібно вливати заварку в окріп, а не навпаки. Але саме в окріп – вода у момент злиття із заваркою повинна по-справжньому кипіти, тобто чайник з окропом не можна знімати з вогню. При цьому деякі стверджують, що для чаю годиться лише свіжокип’ячена вода, але я особливої різниці не помічав.По-сьоме, заваривши чай, його слід помішати, а ще краще як слід струсити чайничок, давши потім чаїнкам осісти. По-восьме, пити чай потрібно з високої чашки циліндричної форми, а не з плоскої і дрібної. У циліндричну більше входить, а в плоскій не встигнеш розкуштувати, як чай вже остигнув. По-дев’яте, з молока слід знімати вершки, перш ніж підливати його в чай. Занадто жирне молоко надає чаю нудотного смаку. По-десяте, спочатку слід наливати в чашку не молоко, а чай. Це одне з самих спірних питань; воістину в кожнійу кожній британській сім’ї можна зіткнутися з прибічниками обох платформ. Прибічники теорії “молока спочатку” можуть висунути цілком вагому аргументацію своєї позиції, але я стою на своєму, і моя позиція незаперечна: адже, наливаючи спочатку чай і у міру наливання помішуючи, можна гранично точно регулювати необхідну кількість молока. В іншому ж випадку його легко перелити. І нарешті, чай – якщо тільки ви не п’єте його по-російськи – не можна пити з цукром. Так, усвідомлюю: тут я в меншості. Але все таки як може іменувати себе чаювальником людина, здатна убити смак чаю цукром? З таким же успіхом можна присмачити чай перцем або сіллю. Чаю належить бути гірким, так само як пиву. Підсолодивши його, ви п’єте не чай, ви п’єте цукор, який з таким же успіхом могли б розчинити просто в гарячій воді.

Деякі скажуть, що зовсім не люблять чай як такий і п’ють його лише для того, щоб підбадьоритися і зігрітися, і кладуть цукор, щоб відбити присмак чаю. Цим зневіреним я скажу одне: спробуйте пити чай без цукру хоч би впродовж двох тижнів, і вам більше ніколи не захочеться псувати смак чаю, підсолоджуючи його.

Подібні питання чаювання не лише є предметом гострих дебатів, але і досить добре ілюструють міру витонченості, досягнуту дискусією. Навколо чайника склався також таємничий світський етикет (ну чому, наприклад, вважається непристойним пити з блюдця?). А скільки можна було б написати про способи побічного вживання чайного листа : від ворожіння і пророцтва приходу гостей до годування кроликів, лікування опіків і чищення килимів. Варто приділяти увагу таким подробицям, як підігріванню заварного чайничка і підтримці кипіння води, щоб вже точно зуміти вижати зі свого пайка двадцять чашок доброго міцного чаю, на які при умілому підході і повинно вистачити дві унції”.

1946 р.

Похожие статьи


Новий фірмовий відділ в ТРЦ «Космополіт»!

Шановні пані та панове! 18 вересня 2017 року відкривається новий торговий відділ «Світ чаю» у…

15.09.2017

Новий фірмовий відділ в ТРЦ «Ocean Plaza»!

Шановні пані та панове! 11 серпня 2017 року відкривається новий торговий відділ «Світ чаю» у…

07.08.2017

Новий фірмовий відділ в ТРЦ «Skymall»!

Шановні пані та панове! 1 серпня 2017 року відкрився новий торговий відділ «Світ чаю» у…

01.08.2017

Коментарі


С течением веков в Англии сложилась целая культура чаепития. К столу, независимо от времени суток, должны быть поданы несколько видов чая, чтобы все присутствующие за столом могли выбрать чай согласно своим предпочтениям и настроению. Это главное проявление уважения, духом которого пронизан весь ритуал чаепития в Англии.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *